Apple M1

Trebuie sa incep mentionand niste lucruri:

  1. Uitati de Geekbench. E un tool foarte prost de benchmark.
  2. Cand a prezentat performanta noilor laptopuri, Apple a ales comparatii cu Macbook cu Intel, cu i3 cu 2 core si, in plus, doar cazuri specifice in care noile laptopuri par mai rapide.
  3. Inclusiv Macbookurile cu Intel sunt destul de incete (si proaste), detalii putin mai jos.
  4. Dorind sa faca laptopuri cat mai subtiri, Apple a ales solutii de racire proaste si subdimensionate si in plus lasa procesoarele sa atinga 100 de grade (foarte usor, din cauza racirii deficitare)

M1 e un SOC destul de capabil, si extrem de performant pentru un ARM. Dar e departe de a atinge performanta unui x86, oricat isi doreste Apple (si zealotii lor) sa-l prezinte ca un procesor care “distruge” arhitectura x86. Da, obtine scor mare in geekbench, dar in rest…

Procesare video

Dupa o saptamana in care aia care au primit la inceput un Macbook cu M1 le-au prezentat ca a 2-a venire a lui Isus, aratand doar rezultate din geekbench, au aparut clipurile unora care au vrut sa vada cum se comporta noile laptopuri si in alte aplicatii, nu doar cele aprobate de Apple. Rezultatele vorbesc de la sine:

Gaming

Cu cateva mici exceptii, toti au aratat cat de misto e noul M1 pentru jocuri, ruland jocuri de iPhone. Am ras IRL, ok, merci, mars d-aci cu mizerii de genul.

Dar au fost prezentate si cateva jocuri de PC – Rise of the Tomb Raider fiind unul dintre ele, ruland sub un emulator, si trebuie sa zic ca face treaba destul de buna… daca-l compari – evident – cu un GPU integrat de la Intel. Acum, GPU-urile integrate Intel sunt extrem de proaste cand vine vorba de 3D, sunt bagate in procesoare doar ca sa ai ceva output video, nu pentru 3D. Comparand M1 cu GPU dedicat, fie el si entry-level, e game over, un GPU dedicat isi bate efectiv joc de M1. O mentiune, sunt niste procesoare Intel care au integrat un GPU AMD, ei, si alea au performante mult peste ce poate M1 de la Apple.

Evident, sunt multe alte scenarii in care sa poata fi testata performanta chipului M1, dar inca n-au aparut si, in plus, multe alte scenarii nu-si au rostul, in fond deocamdata M1 e doar in cateva laptopuri si intr-un mini-PC, nu-si are rostul sa testezi ce performanta ar avea o baza de date (de exemplu) cu SOC-ul M1, deoarece laptopurile si mini-PC-urile nu pentru asta sunt proiectate.


Concluzii (deocamdata)

M1 e impresionant, nimic de zis. Pentru un laptop, sau un mini-PC e perfect din cauza consumului mic si a caldurii disipate. Abia astept momentul in care se face hardware refresh la lucru (folosim Apple) ca sa scap de Macbook Pro-ul cu Intel, care se incalzeste in cel mai marunt workload (si distruge bateria – dupa 2 ani bateria s-a bombat si trebuie inlocuita). Dar intr-un workload serios, oricat il lauda Apple si cei “platiti” pentru asta (aia care au primit rapid un Macbook cu M1 si care ar vrea sa primeasca si in viitor iDevice-uri) nu se poate compara cu un x86. Si mi se pare stupid ca Apple incearca sa-l prezinte ca un procesor ce se poate lupta cu un x86, cand de fapt e destul de impresionant pentru ceea ce e proiectat sa faca (ca procesor suficient de rapid pentru un laptop, cu consum mic). Fara BS-ul legat de performanta care “umileste” Intel, as fi laudat M1 cu 7 maini. Asa insa, nu pot decat sa strig “BULLSHIT!!11oneoneeleven”

Si nu-i mai credeti pe toti review-erii de pe youtube. Ei vor sa primeasca in continuare laptopuri in “teste”, asa ca o sa le laude pana raman fara voce, indiferent cat de proaste sunt.

 

|

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.